image
Centrul de cercetare

Multe din ideile pe acest site sunt puse în realitate ACUM. Prima fază a Proiectului Ve...

Citește tot
image
Obiective și propuneri

Este comun în mass-media noastră să citești şi să auzi comentatori care vorbesc...

Citește tot
Proiectul Venus este o organizaţie care propune un posibil plan de acţiune pentru schimbarea socială promovând o civilizație pașnică și durabilă. Se conturează o alternativă în a depune eforturi pentru respectarea drepturilor omului, drepturi care nu sunt doar proclamaţii...Citește tot

Un interviu personal cu Jacque Fresco

Î. A existat ceva anume în trecutul dumneavoastră care v-a determinat să începeți să vă gândiți la forme alternative de trai sau a fost mai mult o compilaţie de experienţe?

R. Traiul în timpul Marii Crize din 1929 (U.S.A.) a ajutat la formarea conştiinţei mele sociale. În acest timp, mi-am dat seama că pământul a rămas în acelaşi loc, fabricile de producţie erau intacte şi resursele au fost tot acolo, dar oamenii nu au avut bani pentru a cumpăra produsele. Am simţit că regulile jocului pe care îl jucăm s-au demodat şi sunt dăunătoare. Acest lucru m-a determinat să mă implic într-o cercetare continuă, de atunci până în prezent, rezultând concluziile, schițele şi modelele prezentate în cadrul Proiectului Venus.

Condiţiile de mizerie, de suferință, de război și profitorilor de război au fost stimulente și inspirație pentru munca mea. De asemenea, am fost motivat de aparenta incompetenţă de guvernare, de mediul universitar, precum şi de lipsa de soluţii din partea oamenilor de ştiinţă. Mulți au eșuat ca generaliști din cauza super-specializării lor cu privire la aspecte limitate a problemelor sociale. Oamenii de ştiinţă, politicienii și academicienii văd problemele din interiorul sistemului în care trăiesc ei, sistem care este responsabil de creearea problemelor în primul rând. Sunt dezamăgit de cei care-și fac griji despre terra-formarea altor planete în timp ce propria noastră planetă este încă plină de războaie, sărăcie, foamete și neglijarea mediului.

Lucrând în New York City cu dependenții de droguri, cu alcoolicii şi aşa-numiții delincvenți minori, m-a convins că în loc să muncești cu indivizi, mai eficient este să tratezi condiţiile sociale care creează disfuncționalități în comportament în primul rând.

Î: Vă puteți aminti momentul conceperii primul design?

R. Da. Când aveam în jur de 13 ani, una dintre rudele mele și-a prins mâna într-un ventilator metalic în timp ce acesta era în funcțiune. Această experiență m-a condus către conceperea unui ventilator cu palete din cauciuc sau țesatură. Am prezentat proiectul unor companii, dar nu au manifestat nici un fel de interes. La scurt timp după aceasta, respectivul produs a ieșit pe piaţă. Acesta a fost primul meu contact cu piaţa.

Apoi, când aveam 10 ani, am conceput o lumânare specială pentru o sectă religioasă din New York City. Nu le era permis să stingă o lumânare în timpul sărbătorilor lor, aşa că am proiectat una care se stinge singură la orice oră doresc ei. Am fixat perioada de ardere a lumânarii pentru orice perioadă de timp ara necesară. Apoi i-am tăiat fitilul în diferite puncte, în lumânare, care erau corelate cu diferite momente şi restul de fitil era scos afară prin partea de jos a lumânării.

Î. Atunci, domnule Fresco, obser din activitatea dumneavoastră o mare credinţă cu privire la modificări şi o abordare foarte fermă a lucrurilor ce par imposibile sau, cel puţin, posibile într-un viitor îndepărtat (cum ar fi predicția cu privire la colonizarea mărilor), de aceea vă pun următoarea întrebare: de unde vine această mare încredere în provocări?

R. Luncrând în industria de aeronave am învăţat foarte multe despre aeronave care suportă o gamă largă de tensiuni când se deplasează în cele trei dimensiuni. A fost esenţial să se ia în considerare mai multe aspecte care diferă de structurile statice de la sol. Au existat provocări cum ar fi simplificarea proiectării, eliminarea evidentă a emanațiilor şi obţinerea celei mai mari performanţe cu un minim de consum energetic.

Un alt factor care încurajează atitudinea mea pozitivă despre rezolvarea problemelor a fost al doilea război mondial, când SUA a cheltuit miliarde de dolari pentru arme de distrugere în masă cu Proiectul Manhattan. Costul nu a contat şi a fost unul dintre cele mai mari şi cele mai bine finanţate proiecte întreprinse la acea dată.

Mi-am dat seama că același efort care a fost depus în Proiectul Manhattan ar fi putut fi canalizat pentru a îmbunătăţi şi actualiza modul nostru de viaţă şi pentru a atinge şi menţine o relaţie simbiotică, optimă între natura şi omenire. Dacă suntem dispuşi să irosim acea sumă de bani, resurse și vieţi omeneşti pe timp de război, trebuie să ne întrebăm de ce nu alocăm aceleași resurse pentru a îmbunătăţi viaţa tuturor şi să anticipăm nevoile umane în viitor, pe timp de pace.

Când oamenii de ştiinţă au fost chemaţi pentru a rezolva problemele de natură militară, răspunsurile au venit imediat. Acest lucru mi-a demonstrat capacitatea ştiinţei şi tehnologiei de a rezolva problemele în mod corespunzător, atunci când sunt organizate şi finanţate decent, dar este rusinos că aceste metode nu sunt aplicate pentru rezolvarea problemelor sociale la scară globală.

Este, de asemenea, rușinos, atunci când sunt cheltuite miliarde pe proiecte spaţiale pentru terraformarea planetelor nelocuibile pentru a le face locuibile, în timp ce propria noastră planetă este neglijată şi pământul, marea şi aerul sunt poluate.

În munca mea nu intenționez să prevăd viitorul. Doar subliniez ceea ce este posibil, cu aplicarea inteligentă şi utilizarea umană a ştiinţei şi tehnologiei. Acest lucru nu face apel oamenilor de știință să gestioneze societatea. Ceea ce sugerez este aplicarea metodelor ştiinţifice sistemului social pentru a beneficia atât umanitatea cât și natura.

...

Această pagină se află în curs de traducere. Vă rugăm să reveniți mai târziu.
Banner

AFLAȚI MAI MULTE

Find us on Facebook
Avem 1244 vizitatori online

Autentificare