image
Centrul de cercetare

Multe din ideile pe acest site sunt puse în realitate ACUM. Prima fază a Proiectului Ve...

Citește tot
image
Obiective și propuneri

Este comun în mass-media noastră să citești şi să auzi comentatori care vorbesc...

Citește tot
Proiectul Venus este o organizaţie care propune un posibil plan de acţiune pentru schimbarea socială promovând o civilizație pașnică și durabilă. Se conturează o alternativă în a depune eforturi pentru respectarea drepturilor omului, drepturi care nu sunt doar proclamaţii...Citește tot

Eseu

Descarcă eseul lui Jacque Fresco în format .pdf de aici

VIITORUL ȘI DINCOLO DE EL
de Jacque Fresco

DINCOLO DE UTOPIE

Odată cu apariția viitoarelor progrese în știință și tehnologie, vom încredința mașinilor din ce în ce mai mult, luarea deciziilor. În prezent acest proces este evident în cadrul sistemelor militare unde senzorii electronici mențin condițiile caracteristice ideale de zbor ale avioanelor moderne. Capacitățile computerelor din ziua de azi depășesc cinci sute trilioane de biți de informații pe secundă. Complexitatea civilizației actuale este prea mare pentru a fi administrată de sistemul uman fără ajutorul computerelor. Computerele zilei de azi sunt relativ primitive comparativ cu cele care vor aparea în viitor. În cele din urmă, administrarea sistemelor sociale va necesita ca senzorii electronici să fie interconectați tuturor fazelor secvențelor sociale, astfel eliminându-se nevoia politicii.

În zilele noastre, uzinele industriale integrează sisteme automate de inventariere, care comandă în avans materiale precum rulmenți sau alte componente mecanice de rezervă.

Credem că acum este posibilă implementarea unei societăți unde oamenii pot avea vieți mai lungi, mai sănătoase și mai implinite. Într-o astfel de societate, măsura succesului va fi dată de împlinirea țelurilor personale și nu de acumularea bogățiilor, proprietăților și a puterii. Deși multe dintre conceptele prezentate aici pot părea scopuri intangibile, toate ideile au la bază principii științifice cunoscute. Scopul meu nu este acela de a scrie un articol care să fie acceptabil pentru persoanele neinteresate de știință.

Direcția socială propusă aici nu are asemănare în istorie cu vreo altă ideologie politică sau strategie economică. Stabilirea parametrilor acestei noi civilizații va necesita depășirea multor tradiții, valori și metode din trecut. Viitorul va creea propriile lui paradigme, corespunzătoare fiecărei faze a dezvoltării umane și tehnologice.

De-a lungul istoriei civilizației, câțiva lideri de națiuni sau politicieni au propus un plan amplu pentru îmbunătățirea vieților tuturor celor pe care îi conduc. Deși indivizi precum Platon, Eduard Bellamy, H.G. Wells, Karl Marx și Howard Scott au încercat să prezinte o nouă civilizație, ordinea socială stabilită i-a considerat ideologi idealiști cu modele Utopice ce se opuneau elementelor intrinsece ale naturii umane. Împotriva acestor pionieri sociali a existat o formidabilă stare de fapt compusă din interesele investite cărora le convenea starea actuala a lucrurilor și o oranduire socială care era rezultată din ani de îndoctrinare și conditionare și nu se doreau schimbări radicale. Aceștia erau milioanele de gardieni nevizați ai stării de fapt. Concepțiile și filosofia conducătorilor erau în concordanță cu poziția lor de avantaj diferențial.

În 1898, Edward Bellamy a scris cartea Looking Backward "Privind în urmă". El a conceput un sistem social egalitar ce conținea multe idei avansate pentru timpul său. Acest bestseller a generat mult interes și mulți oameni au fost interesați cum acest tip de societate utopică cooperatistă poate fi înființată. Dar Bellamy a răspuns ca el este doar un scriitor și că nu știe cum să creeze o astfel de soceitate.

Propunerile prezentate de el și cele ale Republicii lui Platon, scrierile lui Karl Marx, H. G. Wells în cartea sa The Shape of Things to Come "Forma lucrurilor ce urmează" și multe altele, reprezintă încercări de găsire a soluțiilor funcționale la multe dintre problemele care civilizațiile anterioare nu le-au putut rezolva. Nu există aproape nicio incertitudine că la momentul apariției cărții lui Bellamy, condițiile sociale erau abominabile, ceea ce a făcut idealul utopic foarte atrăgător. Ceea ce pare să lipsească majorității conceptelor, totuși, a fost un plan de ansamblu și metodele necesare pentru un sistem tranzitoriu care să premită ideii să devină realitate. Majoritatea viziunilor timpuri ale unei lumi mai bune nu au permis schimbări ale valorilor tehnologice sau umane, tinzând să blocheze eforturile inovative. Adițional, tuturor le-a lipsit un set complet de planuri, modele și o metodologie de implementare. În cele din urmă, le-au lipsit persoane competente care să determine o asemenea tranziție.

Răspunsurile nu constau în dezbateri sau discuții filosofice asupra valorilor, ci mai degrabă în metodologie. Astfel, este necesară o definiție operatională a unei lumi mai bune, care este următoarea: Maximizarea constantă a tehnologiilor existente și viitoare cu unicul scop de a îmbunătăți viața umanității și protejarea mediului.

În zilele noastre s-a dezvoltat tehnologia necesară pentru a depăși cele mai îndrăznețe speranțe și vise ale oricărui inovator social din trecut. Faptul că încercările anterioare de schimbare socială au eșuat nu este o justificare pentru a nu încerca în continuare. Adevăratul pericol este complacerea. Singurele limitări ale viitorului rasei umane sunt cele care ni le autoimpunem. Este posibil acum să ușuram umanitatea de multe dintre problemele nerezolvate prin aplicarea umanitară a tehnologiei.

În urmă cu mulți ani, în Statele Unite ale Americii s-a făcut încercarea de a înțelege un sistem social și economic diferit de cel curent. Un film The march of time "Marșul timpului" spunea despre Comunismul Sovietic: "Credem că sistemul de inițiativă libera va funcționa mai bine decât sistemul colectiv. Totuși, vă dorim noroc cu noul și neobișnuitul vostru experiment social". Eșecul comunismului de a satisface nevoile umane și de a îmbogăți viețile cetățenilor săi se aseamănă cu eșecul nostru. Atât eșecul cât și succesul sunt inerente în experimentul în curs care este evoluția socială. În toate sistemele sociale este necesar să se elaboreze abordări diferite pentru îmbunătățirea funcționalității sistemului.

Știința este plină de exemple ale experimentelor care au eșuat, cât și de cele care au reușit. În dezvoltarea avioanelor, de exemplu, au fost mii de eșecuri înainte ca primul model funcțional să fie produs. În domeniul medical, Dr. Erlich a încercat peste 600 abordări diferite de a controla sifilisul înainte ca una dintre ele să aibă succes. Toata tehnologia utilizată în ziua de azi, cum ar fi computerele, telefoanele mobile, internetul, avioanele și automobilele, sunt într-un continu stadiu de îmbunătățire și modificare. Totuși sistemul nostru social și valorile sociale rămân în mare parte neschimbate. O inscripție de pe una dintre clădirile guvernamentale Americane spune: "Acolo unde nu este viziune, oamenii dispar". Realizarea viziunii necesită schimbare. Principalul motiv de opoziție la schimbare este acela că aceasta tinde să amenințe interesele stabilite. De fapt, teama de schimbare socială este oarecum nefondată când considerăm că intreaga istorie a civilizației a fost, într-un fel, un experiment. Chiar și sistemul de liberă initiativă american, în timpul fazei sale celei mai incipiente, s-a confruntat cu o mulțime de probleme mult mai grave decat cele actuale. Acestea au inclus programul de lucru prelungit, exploatarea muncii copiilor, aerisire inadecvată în uzinele industriale, lipsa drepturilor pentru femei și minorități, condiții periculoase în mine și prejudecăți rasiste. În ciuda multelor sale probleme, a fost cel mai mare experiment social din istorie în termeni de diversitate a modurilor de viață și a libertaților individuale, inovațiilor în arhitectură și tehnologie și un progres de ansamblu în general. Este imperativ ca noi sa continuăm procesul de experimentare socială pentru a depași prezentele limitări și îmbunătății viețile tuturor.

Viitorul nu depinde de credințele zilelor noastre sau de obiceiurile sociale, dar va continua să dezvolte un set de valori unice momentului respctiv. Nu exista "Utopii". Chiar și notiunea de "Utopie" este statică. Totuși, supraviețuirea oricărui sistem social în cele din urmă depinde de abilitatea sa de a permite schimbările necesare de imbunătățire a societății ca ansamblu. Drumul care îl alegem în cele din urmă va determina dacă va fi sau nu viață inteligentă pe Pământ.

Back to Top >>

Această pagină se află în curs de traducere. Vă rugăm să reveniți mai târziu.

AFLAȚI MAI MULTE

Find us on Facebook
Avem 1192 vizitatori online

Autentificare